Güncel
Amerika, Türkiye ile Kuzey Suriye’de Çatışır mı?
Düşünce Mektebi yazarı Mehmet Beyhan son dönemde gerginleşen ABD - Türkiye ilişkilerini köşesinde değerlendirdi.
Türkiye ile Özgür Suriye Ordusunun Afrin’e yaptığı baÅŸarılı operasyon sonrası herkesin merak ettiÄŸi soru; Kuzey Suriye’de Amerika ile Türkiye çatışır mı?
Amerika’ya göre; YPG DAEÅž’e karşı kullanılan yerel bir müttefiktir.
Türkiye’ye göre ise; YPG Amerika’nın da terör listesinde olan PKK’nın Suriye uzantısıdır.
YPG’nin PKK ile olan iliÅŸkisi sadece Türkiye’nin iddiası deÄŸil, aynı zamanda Amerikalı bazı yetkililerinde zaman zaman iÅŸaret ettiÄŸini biliyoruz.
NATO’nun iki önemli müttefiki olan Amerika ile Türkiye’yi karşı karşıya getiren sadece YPG deÄŸil elbette.
Türkiye; 250 insanın ölümüne, binlercesinin yaralanmasına sebep olan kanlı 15 Temmuz darbe giriÅŸiminden FETÖ’yü sorumlu tutuyor.
Amerika ise; Türkiye’nin bu iddialarına kulaklarını kapatıyor, ‘Kanıt gösterin’ diyor.
Türkiye, binlerce döküman gönderiyor, Amerika ise ‘Ä°nceliyoruz’ demekle yetiniyor.
Türkiye egemen bir devlet olarak, Rusya’dan hava savunma sistemini güçlendirmek için S-400 füze anlaÅŸması imzaladı.
Amerika ise; bundan rahatsız olduğunu söylüyor.
Ä°srail - Filistin meselesinde, Halk bankası davası, Amerika’nın Mısır’da ki Sisi darbesine karşı olan tavrı gibi birçok konuda Amerika ile Türkiye bir birine zıt bakış açılarına sahip.
Birçok kiÅŸinin merak ettiÄŸi soru bütün bu farklı bakış açıları ‘Amerika Kuzey Suriye’de Türkiye ile çatışır mı?’
Bizde bu soruyu uluslararası iliÅŸkiler alanında 20’ye yakın kitabı olan, yazdığı kitaplar dünyada birçok dile çevrilen Amerikalı Rabırt Kaplan’a sorduk. Ancak Amerika’yla farklı zaman dilimine sahip olmamız nedeniyle sorularımıza Skype üzerinden deÄŸil, e-posta ile cevap verebileceÄŸini programın yoÄŸunluÄŸu nedeniyle çok soru olmamasını ve sorulara kısa yanıtlar verebileceÄŸini söyledi.
Åžimdi sizi Rabırt’la olan söyleÅŸimiz ile baÅŸ baÅŸa bırakıyorum.
Sayın Rabırt yoğun programınıza rağmen sorularımıza cevap verme nezaketinde bulunduğunuz için size teşekkür ederim.
- Memnuniyetle...
Türkiye, YPG’yi PKK’nın Suriye’de ki uzantısı olarak görüyor. Amerika ise YPG’yi DAEÅž’e karşı müttefik olarak görüyor. Türkiye, PKK ve YPG’ye karşı Suriye’de bir mücadele baÅŸlattı. Bu durum Türkiye ile Amerika’nın çatışmasını doÄŸurur mu?
- Hayır, doÄŸurmaz. Çünkü, Amerika ile Türkiye’nin uzun geçmiÅŸe dayanan iliÅŸkileri vardır. Ayrıca her iki ülke NATO’nun iki önemli müttefikidir. Amerika ile Türkiye bazı konularda farklı bakış açılarına sahip olduÄŸu doÄŸrudur. Ancak Amerika ile Türkiye’nin çatışması her iki ülkenin çıkarına aykırı olur. Amerika ile Türkiye’nin çatışması, Rusya ile Ä°ran’ın iÅŸine yarar.
Peki, Amerika ile Türkiye arasında var olan bu görüş ayrılıkları nasıl aşılır?
- Diyalogla elbette. Türkiye ile Amerika farklı bakış açılarına rağmen diyalogla sorunlarını çözebilecek tecrübeye yeteneğe sahipler. Müttefikler arasında zaman, zaman farklı bakış açıları olması çok doğaldır.
Amerika ile Türkiye diyalogla sorunları çözebilecek emareleri görüyor musunuz?
- Sayın ErdoÄŸan’la Sayın Trump’ın telefon görüşmelerinden sonra her iki tarafın yaptığı açıklamalara baktığımızda özenli bir dilin kullanıldığı bize her iki müttefikin diyalogla sorunlarını çözmek istediklerinin emarelerini veriyor.
Türkiye’nin kaygılarını Amerika’nın iyice anladığına inanıyor musunuz?
- Türkiye’nin kaygıları anlaşılabilir kaygılardır ancak DAEÅž gibi terör örgütlerin varlığı hem Amerika için hem de müttefikleri için tehlike arz ediyor. Amerika, kendi ulusun çıkarları için müttefiklerini korumak gibi sorumluluÄŸu vardır.
DAEŞ var mı hala?
- DAEŞ, ağır darbe alsa da bu onların tamamen bittiği anlamına gelmiyor. DAEŞ imkân bulursa tekrar müttefikleri için tehlike olmaya devam edecek.
Müttefik derken Ä°srail’i mi kast ediyorsunuz?
- Sadece Ä°srail’i kast etmiyorum. DAEÅž, Türkiye için de önemli bir tehdit. Ayrıca Ä°ran’ın yayılmacı politikası da ileride müttefiklerimiz için tehlike arz ediyor.
Türkiye, kanlı 15 Temmuz darbe giriÅŸiminden Fethullah Gülen’i sorumlu tutuyor. Türkiye Amerika’dan Gülen’in iadesini istediÄŸi halde neden Amerika bu konuda isteksiz davranıyor?
- Amerika’nın isteksiz davrandığını kim söylüyor! Bu, Türkiye’nin iddiasıdır. Amerika Türkiye’nin iddialarını inceliyor.
Sayın Kaplan size sormak istediğim daha çok sorum var ama fazla soru sormamı istemediğiniz için sorularımı burada sonlandırıyorum. Umarım ileri ki bir zamanda daha geniş bir söyleşi yapma imkânımız olur.
Efendim bize vakit ayırdığınız için size çok teşekkür ederim.
- Memnuniyetle. Dediğiniz gibi umarım ileride daha geniş bir zamanımız olur. Bende beni konuk ettiğiniz için çok teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Henüz yorum yapılmamış.